IVF ICSI

In vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI)
U hebt met de gynaecoloog of de fertiliteitsarts gesproken over een IVF of ICSI behandeling. Dit zijn behandelingen waarmee we u willen helpen uw kinderwens te vervullen. Voordat u de behandeling gaat starten, krijgt u een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst in onze kliniek. Hierin wordt de IVF/ICSI-behandeling in grote lijnen besproken, zoals die in de Fertiliteitskliniek Twente wordt uitgevoerd.
Na de voorlichtingsbijeenkomst krijgt u een instructiegesprek bij de verpleegkundige of doktersassistente en zal uw individuele behandeling worden uitgelegd en wordt er zo nodig een spuitinstructie gegeven waarbij u zelf leert medicatie toe te dienen.
In de uitvoering en behandelschema’s kunnen kleine verschillen optreden, omdat de behandeling wordt aangepast aan uw persoonlijke situatie. Mocht u vragen hebben, dan kunt u die met uw behandelende arts of de verpleegkundige bespreken.

IVF en ICSI wat houdt het in?
In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk: ‘in glas bevruchting’ en word ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. In het IVF-laboratorium worden eicellen en zaadcellen samengebracht om een ‘natuurlijke bevruchting’ te laten plaatsvinden. Indien er een bevruchting en goed verloop van de vervolgceldelingen heeft plaatsgevonden word een embryo in de baarmoederholte teruggeplaatst.
ICSI is ook een vorm van reageerbuisbevruchting. De behandeling is niet anders dan die bij een IVF, alleen het laboratoriumdeel voor de embryoloog is anders. Bij een IVF worden duizenden zaadcellen bij de verkregen eicellen gebracht en hoopt men op een bevruchting, daarentegen word bij een ICSI één zaadcel in één eicel gebracht met behulp van een dun glazen buisje (pipet). Indien er meerdere eicellen zijn verkregen zal deze techniek op iedere goede eicel worden uitgevoerd.De behandeling in vogelvlucht.
Tijdens een normale menstruatiecyclus rijpt er iedere maand slechts één eicel in de eierstok (ovarium).
Bij een IVF/ICSI behandeling wordt geprobeerd door middel van hormonale injecties (FSH= follikel stimulerend hormoon) de eierstok te stimuleren om meerdere (vijf tot tien) eicellen te laten rijpen om zo de kans van slagen te vergroten.
De eicellen bevinden zich in follikels (met vocht gevulde eiblaasjes). De eicel zelf is alleen microscopisch zichtbaar.
Door middel van een vaginale echo zijn deze follikels in de eierstok te zien op beeld en kunnen worden gemeten. Voor die meting zal u een aantal keren voor echo komen, hoe vaak is afhankelijk van hoe de groei verloopt.
Bij een bepaalde grootte van de follikels (minimaal drie en maximaal twintig grote eiblaasjes van minimaal 18 mm) gaan we ervan uit dat de eicellen rijp zijn en plannen we een punctie.

Tijdens de IVF/ICSI punctie wordt u pijnstillende/ontspannende medicatie gegeven. De punctie vindt plaats onder echobegeleiding. Langs de echokop loopt een naaldgeleider waardoor een dunne holle naald gaat, die door de wand van de vagina de eierstok bereikt. In de eierstok worden dan de follikels stuk voor stuk leeggezogen waarbij het follikelvocht wordt opgevangen in buisjes. Deze buisjes gaan op lichaamstemperatuur naar het naastgelegen laboratorium. Het aanprikken kan ondanks de verdoving soms wel pijnlijk zijn. Maar over het algemeen is de punctie goed te verdragen. Het is belangrijk dat u probeert de ontspanning te vinden, de verpleegkundige zal u daar bij helpen. Het puncteren zelf duurt meestal 5-10 minuten.

Voorafgaand aan de punctie gaat uw partner sperma produceren in een daarvoor bestemde ruimte in onze kliniek. Dit wordt in het laboratorium bewerkt voor de IVF of ICSI bevruchting.

In ons fertiliteitslaboratorium zal dan het follikelvocht onder een speciale microscoop worden bekeken en worden gezocht naar goede eicellen. De eicellen worden volgens IVF of ICSI samengebracht met de zaadcellen.
De volgende dag wordt dan gekeken of er inderdaad een bevruchting heeft plaatsgevonden en worden jullie daar door een medewerker van het fertiliteitslaboratorium over geïnformeerd. Tevens zal er dan een afspraak worden gemaakt voor een terugplaatsing van het embryo. Afhankelijk van de ontwikkeling zal dat 3-4 of 5 dagen na de punctie zijn.

De embryotransfer (terugplaatsen van het embryo) wordt door een arts gedaan. Zij vertellen u wat over de ontwikkeling en de kwaliteit. De terugplaatsing is niet pijnlijk, via de vagina word er een dunne katheter ingebracht en word het embryo in de baarmoederholte geplaatst. Dat gebeurt onder echogeleiding via de buik.
Tijdens de terugplaatsing kan een halfvolle blaas de plaatsing wat vergemakkelijken.
U mag uw gewone werkzaamheden nadien weer verrichten.
Wel advies om de eerste drie dagen nadien niet te zwaar te tillen, niet heel intensief sporten en geen gemeenschap te hebben.

Dan is de tijd van wachten aangebroken wat voor de meesten als de moeilijkste tijd wordt ervaren.
17 dagen na de punctie mag u een zwangerschapstest doen!

Fantastisch als de test positief is! U mag ons dan bellen en een afspraak maken voor een zwangerschapsecho bij 7 weken.
Indien u niet zwanger bent, horen we dat ook van u en overleggen we samen wat de volgende stap zal zijn.

Wij begrijpen heel goed dat deze behandeling gepaard gaat met veel emoties. Voor zover ons team kan zullen we jullie hier in ondersteunen. Wij horen graag als u iets dwars zit. Mocht de hulpvraag iets verder gaan dan ons kunnen is er ook de mogelijkheid voor hulp van ons medisch maatschappelijk werk.

De medicatie die u in de IVF/ICSI behandeling krijgt is ook individueel afgestemd evenals het schema. Dat is dan ook de reden waarom wij bij de verpleegkundige of doktersassistente een gesprek plannen.