Ovulatie inductie


Ovulatie-inductie (OI ) is een behandeling met medicijnen die wordt toegepast bij vrouwen die een onregelmatige, lange of afwezige menstruele cyclus hebben.
Afhankelijk van de oorzaak zal de arts bepalen of u behandeld wordt met medicatie in tabletvorm en/of injecties waarmee de eisprong (ovulatie ) kan worden opgewekt.

Deze hormonen stimuleren de hypofyse om eiblaasjes (follikels ) aan te maken. 
De arts zal met u overleggen welke medicatie u krijgt.
Soms kan het tevens nodig zijn om ook de ovulatie op te wekken, door een éénmalige HCG hormooninjectie.

Bij gebruik van hormoon-injecties worden altijd echo’s gemaakt, de arts zal nauwlettend kijken naar de hoeveelheid follikels die er groeien.
Bij hormoontabletten bepaalt de arts of echo nodig is.
De belangrijkste complicatie van deze behandeling is dat er teveel eitjes gaan groeien.
De kans op een meerlingzwangerschap zal getracht worden te beperken.
Wanneer er teveel follikels groeien zal dan het advies van de arts zijn om te staken en die cyclus niet of beschermd te vrijen!

Bij toediening van het HCG hormoon zal de ovulatie na 24-40 uur plaatsvinden.
Als u een spontane eisprong afwacht kunt u eventueel het juiste moment testen met ovulatietesten die u bij een drogist of apotheek kunt kopen. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

U mag vijftien dagen na de ovulatie een zwangerschapstest doen als er geen menstruatie is opgetreden. Is de test positief dan horen wij dat graag en plannen met u een eerste zwangerschapsecho rond zeven weken.

Bent u gaan menstrueren dan neemt u met ons contact op. We plannen dan zo nodig een nieuwe echo en kan eventueel medicatie worden besteld.