KID

Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID)

In onze kliniek bieden wij sinds 2015 een behandeling met donorsperma aan, afgekort KID.
Dat doen wij in een samenwerkingsverband met Cryostore Deutschland GmbH, Essen, Duitsland.
Cryostore Deutschland GmbH is een erkende weefselbank die werkt volgens de door de EU opgestelde wet en regelgeving. Het donorsperma wordt nauwkeurig en volgens richtlijnen gescreend, gematcht en naar onze kliniek gebracht. Onze kliniek heeft een eigen laboratorium, welke voldoet aan alle gestelde eisen en normen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving en is een erkende weefselinstelling.
 

Voor inseminatie met donorsperma in onze kliniek kunnen in aanmerking komen:

• echtparen met onvervulde kinderwens
   waarbij sprake is van onvruchtbaarheid van de man
• echtparen waarbij sprake is van een erfelijke aandoening
• lesbische stellen met een kinderwens
• alleenstaande vrouwen met kinderwens
      

Om in aanmerking te kunnen komen voor deze behandeling hebben wij een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Na ontvangst van de verwijzing ontvangt u binnen een week een brief van ons. Voordat de intake telefonisch plaatsvindt heeft u het portaal geactiveerd en de daarbij behorende vragenlijst ingevuld.  Er is geen wachttijd gerelateerd aan de beschikbaarheid van donorsperma. Het plannen van het eerste consult gaat volgens onze reguliere planning. De start van de behandeling zal mede afhankelijk zijn van eventuele nodige aanvullende instructies, bloeduitslagen en uw cyclus.

Wij hanteren, zoals landelijk verplicht, een leeftijdsgrens tot 43 jaar.
De arts geeft bij de eerste afspraak uitleg over de KID behandeling, de overeenkomsten, kenmerkenlijst, persoonlijkheidsprofiel en de kosten.

Mogelijk vindt op advies van de arts een gesprek plaats met maatschappelijk werk of psycholoog, als onderdeel van de voorbereidingsfase conform richtlijnen model protocol mogelijke morele contra- indicaties bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
 
Het is mogelijk om donorsperma van dezelfde donor te reserveren voor een volgende behandeling wanneer er een zwangerschap na behandeling is ontstaan.
In onze kliniek voeren we ook een IVF/ICSI behandeling met donorsperma uit.
 
Kosten van de KID behandeling:
Informatie over de kosten van de KID behandeling klik hier.
 
Vanaf 1 april 2020 heeft er een verandering plaats gevonden in de vergoeding van de KID behandeling voor alleenstaanden en lesbische stellen.
De kosten van het fertiliteitsonderzoek en inseminaties zullen niet langer door de zorgverzekeraar worden vergoed. De overheid zal dit in plaats daarvan de komende jaren vanuit een subsidie vergoeden.
Omdat er geen eigen risico afspraken hierover zijn, moeten patiënten 192,50 Euro zelf bekostigen voor het fertiliteitsonderzoek. Deze betaling moet per pin betaald worden aan onze kliniek voorafgaand aan de start van de behandeling.
De kosten voor het bloedonderzoek, bewaarkosten en de KID rietjes blijven voor eigen rekening. Voor KID behandelingen die buiten deze groep vallen verandert er niks.
Voor de gehele regeling kijk op:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0042891/2020-01-01
 

Meer informatie hierover ontvangt u tijdens het intake gesprek met de arts.

 
Donorgegevens:
Anonieme zaaddonatie is sinds 2004 in Nederland niet meer mogelijk. De wet ‘Donorgegevens kunstmatige bevruchting’ is van kracht.

De donorgegevens worden gehanteerd volgens de richtlijnen van ‘ De Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting’ . Deze stichting registreert de gegevens van de kinderen die geboren zijn na spermadonatie. Wij zijn verplicht om uw gegevens en die van de donor aan deze stichting te rapporteren zodra u zwanger bent geworden met donorsperma. Kinderen van 16 jaar kunnen gegevens opvragen van hun donor. Ouders van de kinderen en de spermadonoren kunnen geen persoonsgegevens opvragen.
Voor vragen kunt u mailen via ons contactformulier

 
Belangrijke informatie links: