Embryo Transfer - Cryo

De Embryotransfer (terugplaatsen van het embryo)

 • Afhankelijk van de ontwikkeling van het embryo zal de ET 3-4 of 5 dagen na de punctie zijn. 
 • Deze wordt door een arts gedaan. Zij vertellen u wat over de ontwikkeling en de kwaliteit. 
 • De terugplaatsing is niet pijnlijk, via de vagina word er een dunne katheter ingebracht en word het embryo in de baarmoederholte geplaatst. 
 • Dit gebeurt onder echogeleiding via de buik. Tijdens de terugplaatsing kan een halfvolle blaas de echo en plaatsing wat vergemakkelijken.
 • U mag uw gewone werkzaamheden nadien weer verrichten.
 • Wel advies om de eerste drie dagen nadien niet te zwaar te tillen, niet heel intensief sporten en geen gemeenschap te hebben.


  Na de IVF/ICSI behandeling kunnen embryo’s overblijven en per stuk ingevroren worden. We noemen dit ingevroren embryo een 'cryo'. Een cryo kan op een later tijdstip worden ontdooid en worden teruggeplaatst. 

  De Cryo-behandeling
  Een maand na de menstruatie van uw niet-geslaagde IVF-ICSI-behandeling kunt u starten met een cryo-behandeling. U mag ook een langere pauze nemen. Bij deze behandeling plaatsen we op het juiste moment een ontdooid embryo in de baarmoeder.
  De ingevroren embryo’s worden eerst opgemaakt voordat er een nieuwe IVF/ICSI behandeling wordt gestart.
  Er wordt altijd 1 embryo teruggeplaatst, tenzij u ouder bent dan 38 jaar of het om uw derde behandeling gaat. Dan mag er gekozen worden voor twee embryo's.
  Plaatsing van ingevroren embryo’s is mogelijk voor vrouwen tot 50 jaar.

  De cryo-behandeling kan plaatsvinden in: 
 • Een natuurlijke cyclus
  We plaatsen een embryo in een natuurlijke cyclus. Bij het begin van uw menstruatie (de eerste dag van helderrood bloedverlies) neemt u contact met ons op via het contactformulier. We plannen dan een echo en bestellen de benodigde medicatie.
  Bij de echo wordt bepaalt wanneer u de ovulatietrigger (hcg-hormooninjectie) mag toedienen om een ovulatie te krijgen en plannen we het juiste moment om een ET af te spreken. Indien u een embryo heeft die op dag 5/6 is ingevroren, zijn de terugplaatsing momenten niet altijd mogelijk. Dat zal u ook worden uitgelegd.
  Op de dag van de terugplaatsing hoort u van het laboratorium of de embryo de ontdooiing goed heeft doorstaan, en hoe laat u wordt verwacht voor de ET
 • Een artificiële(kunstmatige)cyclus
  Deze cyclus wordt ondersteund met behulp van hormoon-tabletten. U gebruikt geen injecties in deze behandeling. De medicijnen zorgen voor de goede opbouw van het baarmoederslijmvlies zodat daar een embryo kan gaan innestelen. In tegenstelling tot de natuurlijke cyclus zal hier geen follikel groeien. Het voordeel van deze methode is dat we flexibeler zijn in de planning van een ET en u waarschijnlijk maar voor één echo hoeft te komen.
  Het schema voor de medicatie zal met u voor de start van de behandeling worden besproken.
  U mailt ons via het contactformulier om aan te geven dat u start met de medicatie en om een afspraak in te plannen voor een echo.
  Als met de echo de juiste dikte van het slijmvlies wordt gemeten, hoort u hoe u verder gaat met de medicatie en informeren wij ons laboratorium voor het moment van ontdooiing.