Fertiliteitskliniek Twente

Deelname FKT

AHAstudie (assisted hatching)
Assisted hatching is een behandelmethode die in Nederland nog niet wordt toegepast. Bij assisted hatching wordt met een laser een gaatje gemaakt in het schilletje dat om het embryo heen zit. Hierdoor zou het embryo makkelijker kunnen innestelen en zou de zwangerschapskans na een embryoplaatsing hoger kunnen zijn. Om te bepalen of dat inderdaad zo is, gaat het Fertiliteitscentrum Isala in Zwolle dit medisch-wetenschappelijk onderzoek verrichten.
De behandelend arts zal beoordelen of jullie hiervoor in aanmerking komen.

Scratchstudie
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het aanbrengen van een oppervlakkige wond in het baarmoederslijmvlies (endometrium scratching) vlak voor de IVF/ICSI behandeling een gunstig effect kan hebben op de mate waarin het baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op de innesteling van een embryo. Omdat de bestaande onderzoeken nog niet overtuigend zijn, wordt dit in een grote studie uitgezocht bij patiënten bij wie het niet gelukt is zwanger te worden van de 1e volledige IVF/ICSI behandeling.

ZinenZwanger studie (Cosy trial)
Deze studie onderzoekt het effect van online seks-counseling op de kans op zwangerschap bij koppels met onverklaarde verminderde vruchtbaarheid.
U heeft beiden het Oriënterend Fertiliteits Onderzoek (OFO) ondergaan. Dit onderzoek vond geen verklaring waarom u nog niet zwanger bent geworden, maar toont ook aan dat uw kans op een zwangerschap in het komende jaar tenminste 30% is. Op basis van deze resultaten heeft u het advies gekregen om in de komende 6 maanden een zwangerschap zonder medisch ingrijpen te blijven nastreven. Dit noemen we ook wel een afwachtend beleid en wordt ook aanbevolen in de richtlijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat veel koppels die al langere tijd proberen zwanger te worden problemen krijgen met seksualiteit. Dit uit zich meestal in minder frequente gemeenschap, minder zin in gemeenschap en meer moeite om van seksualiteit te genieten.
Er zijn aanwijzingen dat (online) seks-counseling deze problemen kan verhelpen met als mogelijk gevolg een hogere kans op zwangerschap. Omdat het effect van online seks counseling nog niet grondig onderzocht is, weten we nog niet zeker of het werkt. Daarom werkt onze kliniek in samenwerking met vele andere ziekenhuizen in Nederland mee aan een onderzoek om aan te tonen wat de beste behandeling is: wel of geen online seks-counseling.

Het doel van dit onderzoek is dus het vergelijken van de zwangerschapsresultaten bij koppels die thuis proberen zwanger te worden zonder online seks-counseling en koppels die thuis proberen zwanger te worden mét online sekscounseling gedurende een periode van zes maanden. Wanneer u besluit mee te doen aan dit onderzoek wordt via loting bepaald welke behandeling u gaat krijgen.

 

 

Actueel