Fertiliteitskliniek Twente

Overgewicht

 

De kans op zwangerschap is het grootst bij een gezond gewicht van de vrouw. Een gezond gewicht wil zeggen dat je niet te zwaar, maar ook niet te licht bent.
Zowel over- als ondergewicht kunnen je menstruele cyclus verstoren.
Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen door je Body Mass Index, ofwel BMI te berekenen.

BMI-Meter (klik om uw BMI te berekenen)

Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Boven de 30 is sprake van ernstig overgewicht.

Bij overgewicht is het verstandig om een gezond gewicht te bereiken vóórdat je start met het proberen zwanger te worden en in ieder geval vóór het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen. Streng lijnen tijdens de vruchtbaarheidsbehandelingen is niet raadzaam. Daarnaast geeft overgewicht een grotere kans op miskramen en extra risico’s voor de zwangerschap en bevalling.

Bij ondergewicht kan de eisprong geremd worden waardoor de menstruele cyclus verstoord raakt. Als je BMI onder de 20 ligt en je wilt zwanger worden, neem dan extra zetmeelrijke voeding, zoals (volkoren) pasta en aardappelen en eiwitrijke voeding, zoals kaas, boter, vis en volle melk.

Bij ernstig over- of ondergewicht is het raadzaam om advies in te winnen bij je huisarts en/of een diëtist om het gewicht op een gezond peil te krijgen. Zoals algemeen bekend is voldoende beweging een belangrijk aspect bij het afvallen.
Vanuit onze kliniek kunnen wij ook ondersteuning bieden om af te vallen. Dat doen wij in samenwerking met Vietal. Indien nodig blijkt kan er ook een verwijzing zijn naar een internist.

Mocht er een onderliggend psychisch probleem zijn die verband houdt met het gewicht dan kan er een verwijzing zijn naar de psycholoog of maatschappelijk werk.

Bij een BMI gelijk of hoger dan 35 wordt er geen behandeling gestart. Dit is een landelijke richtlijn.

Actueel