Fertiliteitskliniek Twente

Sperma-onderzoek

Sperma-onderzoek (semenonderzoek) geeft informatie over de kwaliteit van het zaad. Dit is een onderdeel van het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Het zaadonderzoek wordt in het laboratorium in onze kliniek uitgevoerd.

Het onderzoek wordt verricht voor onze eigen patiënten en daarnaast voor mannen die via de huisartsen in de regio een sperma-onderzoek moeten laten doen.

Om de kwaliteit van zorg en veiligheid te waarborgen kan dat alleen op afspraak.

Voor het inleveren van sperma krijgt u een formulier en een daarvoor bestemd potje. U kunt het zaad thuis of bij ons in de kliniek (daar is een ruimte voor) produceren door middel van masturbatie en opvangen in een door ons meegegeven potje.

Van belang is dat het sperma wordt opgevangen in uitsluitend dat potje. Omdat andere materialen zaaddodend kunnen zijn.

Het zaad moet op kamertemperatuur blijven en binnen 1 uur worden afgegeven. Het semen wordt beoordeeld op de hoeveelheid, het aantal bewegende zaadcellen en de eventuele aanwezigheid van afweerstoffen tegen zaadcellen. Bij afwijkingen moet dit onderzoek, soms meerdere malen, herhaald worden.

Zaadonderzoek is een momentopname. De kwaliteit is nooit constant. Ziekte(koorts), medicijngebruik of de leefstijl beïnvloeden de uitslag. Als blijkt dat de zaadkwaliteit niet optimaal is, kunnen we daarom adviseren om het een keer te herhalen.

Als er bij herhaling een afwijkende uitslag wordt gevonden, kan er een verwijzing naar een uroloog of andere kliniek noodzakelijk zijn.

Instructie voor het verzamelen en opvangen van sperma voor zaadonderzoek.

Actueel