Fertiliteitskliniek Twente

Medicijnen

In onze kliniek schrijven we verschillende soorten medicijnen voor om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondersteunen. Deze medicijnen kunnen in verschillende groepen worden verdeeld. Afhankelijk van het probleem en de behandeling bepaalt de arts welke medicatie voor uw behandeling nodig is.

De toedieningsvorm van de medicijnen verschilt. Zo mogelijk krijgt u tabletten om te slikken of vaginaal in te brengen. Als de medicijnen niet in tabletvorm bestaan, krijgt u injecties. Wanneer u injecties nodig heeft, krijgt u vooraf prikinstructie van een verpleegkundige om dit te leren. Naast deze instructie geven wij u  een instructiefolders mee waarin  de uitleg van de toediening goed staat beschreven.

Medicatie om de eisprong te stimuleren
Clomifeen Citraat (Clomid®): Dit zijn tabletten die door oestrogeen remming de eisprong kunnen opwekken bij vrouwen die zonder medicatie geen eisprong hebben.

Follikel Stimulerend Hormoon (FSH)
Dit zijn injecties met FSH, een  lichaamseigen hormoon dat er (afhankelijk van de dosering) voor zorgt dat één of meerdere follikels  (eiblaasjes)  gaan groeien. Wij gebruiken hiervoor Bemfola®, Fostimon®, Meriofert®, Gonal-f®, Puregon® of Menopur® (injecties).

Medicatie met een remmend effect op de eisprong
Hieronder vallen de GnRH agonisten en antagonisten. Deze middelen worden vrijwel alleen gebruikt bij een IVF/ICSI behandeling. Ze zijn bedoeld om een vroegtijdige eisprong te onderdrukken.
Wij gebruiken hiervoor Decapeptyl®, Triptofem®  of Cetrotide® (injecties).
Daarnaast kan het nodig zijn voorafgaand aan een behandeling dat de eierstokken niet actief mogen zijn. Bijvoorbeeld als iemand bekend is met endometriose. Hiervoor gebruiken wij Lucrin® of Zoladex® (injecties).

Medicatie die de eisprong opwekt
Dit zijn injecties met zwangerschapshormoon afkomstig van moeders voor moeders. Dit medicijn zorgt ervoor dat de eisprong wordt opgewekt op een gepland moment. Dit kan nodig zijn voor het plannen van de inseminatie.
Daarnaast is het nodig bij een IVF of ICSI behandeling als de eisprong wordt onderdrukt door andere medicijnen.
Medicatie die wij hiervoor gebruiken is  Pregnyl® of Ovitrelle® (injecties).

Medicatie die het baarmoederslijmvlies ondersteunen
Dit zijn vaginale tabletten die het hormoon progesteron bevatten. Progesteron ondersteunt de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Deze medicijnen worden gebruikt bij vrouwen bij wie dit hormoon onvoldoende aanwezig is.
Bij een IVF/ICSI behandeling krijgt u dat te allen tijde, vanwege de remming die is gebruikt.
Hiervoor gebruiken wij Utrogestan® (vaginale tabletten).

Medicatie om de menstruatie op te wekken
Dit zijn tabletten met progesteron. Deze tabletten bootsen de luteale fase (de fase in de cyclus na de eisprong) na,  waardoor het lichaam reageert alsof er een eisprong is geweest. Hierdoor ontstaat er na het stoppen een bloeding.
Medicatie die wij hiervoor gebruiken zijn Provera® , Duphaston® of Utrogestan® (tabletten).

Actueel