Fertiliteitskliniek Twente

Roken-Alcohol-Drugs

Roken en drugs

Het zal voor niemand een verrassing zijn: roken en drugsgebruik passen niet in een gezonde leefstijl. Drugsgebruik vermindert niet alleen de zwangerschapskans maar is ook zeer schadelijk voor het ongeboren kind. De kans op zwangerschap neemt af wanneer één of beide partners rookt en roken is niet zonder gevaar voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Wees ervan bewust dat ook het zogenaamde ‘meeroken’ schadelijk kan zijn.

Over het algemeen genomen kan gesteld worden dat een vrouw die rookt minder vruchtbaar is. Roken maakt dat een vrouw eerder in de overgang komt omdat het de kwaliteit van de eicellen aantast. Bovendien heeft een rokende vrouw een twee keer zo grote kans op eileiderproblemen, zoals een eileiderontsteking. En de rijping van eicellen wordt gehinderd doordat nicotine de aanmaak van het geslachtshormoon remt.

Het sperma van mannen die roken is van slechtere kwaliteit dan dat van mannen die niet roken. In het ejaculaat zitten niet alleen minder spermacellen, maar ze hebben daarnaast ook vaker een afwijkende vorm. Bij een ICSI-behandeling (een IVF-procedure waarbij de zaadcel direct in de eicel geïnjecteerd wordt) hebben niet-rokende mannen een bijna twee keer zo grote kans op succes! Wanneer een man stopt met roken, is de zaadkwaliteit na ongeveer twee à drie maanden verbeterd. Zo lang duurt namelijk het proces van de aanmaak van nieuwe zaadcellen.

De risico’s van roken strekken zich ook uit tot grotere kans op een miskraam, placentaloslating, doodgeboorte, vroeggeboorte en wiegendood. Dochters van rokende moeders hebben grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen, want roken tast de eicellen van het ongeboren meisje aan.

Stoppen met roken is natuurlijk altijd erg moeilijk. Het beste is om te stoppen voordat je begint met proberen zwanger te worden. Een betere motivatie dan (gezond) zwanger willen worden is er toch niet? Als je al bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen kan het extra zwaar zijn om te stoppen. Je zit dan toch al in een periode met doorgaans veel stress en onzekerheid. Als je daarnaast ook nog energie moet steken in het stoppen met roken kan dat een onmogelijke opgave lijken. Toch is het verstandig om dit wél te doen. De vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap en een gezond kind nemen toe als jij en je partner de sigaretten laten staan. Deze wetenschap biedt misschien een extra stimulans om te stoppen met roken. Mocht het niet lukken om op eigen kracht te stoppen, dan kun je overwegen om hier hulp voor in te schakelen.

Alcohol

Voor alcohol geldt dat matigheid geboden is als je zwanger wilt worden. Een enkele keer een glaasje wijn tast de vruchtbaarheid niet aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dit heeft invloed op de menstruele cyclus. Wanneer je zwanger bent is uiteraard het dringende advies om alcohol volledig te vermijden. De alcohol komt namelijk ook in het bloed van het kind.

Ook voor mannen is het advies om alcoholgebruik te matigen in de periode dat je probeert zwanger te worden en zeker tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Alcohol remt de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en bevordert de afbraak ervan. Hierdoor neemt het aantal zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe. Dus ook voor de man is het advies om het alcoholgebruik te beperken.

Actueel