Fertiliteitskliniek Twente

Ovulatie Inductie

Ovulatie-inductie (OI) is een behandeling met medicijnen die wordt toegepast bij vrouwen die een onregelmatige, lange of afwezige menstruele cyclus hebben.
Afhankelijk van de oorzaak zal de arts bepalen of u behandeld wordt met clomifeencitraat (tabletten) of gonadotrofinen (injecties) waarmee de eisprong (ovulatie) zal worden opgewekt.

Clomifeencitraat (Clomid®) stimuleert de hypofyse om meer follikelstimulerend hormoon (FSH) aan te maken. Hierdoor kan een eiblaasje (follikel) gaan groeien.
Clomid® gebruikt u van cyclusdag drie tot en met zeven. De arts zal met u overleggen of er ook eventueel echo’s gemaakt moeten worden.
Soms kan het tevens nodig zijn om ook de ovulatie op te wekken, door een éénmalige HCG hormooninjectie (Pregnyl®)

Gonadotrofinen (FSH-injecties) zijn injecties die u dagelijks zelf spuit vanaf cyclusdag drie tot wanneer de follikel de juiste grootte heeft bereikt. De groei van de follikel wordt door middel van echografie bekeken.
Ook wordt zo nodig de ovulatie opgewekt met het HCG-hormoon.
Bij het gebruik van FSH-injecties is het belangrijk om echo’s te maken, de arts zal nauwlettend kijken naar de hoeveelheid follikels die er groeien. De kans op een meerlingzwangerschap zal getracht worden te beperken.
Wanneer er teveel follikels groeien zal het advies van de arts zijn om te staken en die cyclus niet of beschermd te vrijen, zodat de kans op een grote meerling niet aanwezig is.

Bij toediening van het HCG hormoon zal de ovulatie na 24-40 uur plaatsvinden.
Als u een spontane eisprong afwacht kunt u eventueel het juiste moment testen met ovulatietesten die u bij een drogist of apotheek kunt kopen. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Er zijn veel verschillende testen verkrijgbaar, waarbij het goed is om te oriënteren op de gebruiksvriendelijkheid en de kosten van de testen. Iedere test bevat een eigen handleiding.

U mag vijftien dagen na de ovulatie een zwangerschapstest doen als er geen menstruatie is opgetreden. Is de test positief dan horen wij dat graag en plannen met u een eerste zwangerschapsecho rond zeven weken.

Bent u gaan menstrueren mag u ons ook bellen en kan er een uitgangsecho voor een volgende cyclus worden afgesproken, of een nieuw recept worden verstuurd. Bij Clomid® gebruik is echo niet altijd nodig. Dat wordt met de arts vooraf besproken.

De belangrijkste complicatie van deze behandeling is dat er in plaats van één eitje, meerdere eitjes groeien. Hiermee ontstaat de kans op een meerling.

Actueel