Fertiliteitskliniek Twente

Cryo

Na een IVF- of ICSI-behandeling kunnen er embryo’s overblijven.
Deze embryo’s kunnen per stuk worden ingevroren en op een later tijdstip worden ontdooid en teruggeplaatst.

Het invriezen van embryo’s (cryopreservatie) gaat in grote lijnen als volgt:
–  De embryo’s worden in een vloeistof gebracht die water aan het embryo onttrekt. Hierdoor lopen de embryo’s weinig of geen schade op bij het invriezen.
De cellen van het embryo lijken dan te krimpen.
–  De embryo’s worden uit de vloeistof opgezogen in een rietje en langzaam ingevroren. Dit gebeurt met een vriesapparaat dat gekoppeld is aan vloeibaar stikstof (-196ºC).
Dit hele proces duurt ongeveer 2,5 uur.
–  Na het invriezen worden de rietjes met embryo’s bewaard in een groot stikstofvat. Bewaarkosten Cryo-embryo zijn jaarlijks 50,= Euro.  (meer info)

Eén maand na de menstruatie van uw niet-geslaagde IVF-ICSI-behandeling mag u starten met een cryo-behandeling. U mag ook een langere pauze nemen. Bij een cryo-behandeling plaatsen we op het juiste moment de ontdooide embryo in de baarmoeder.
De ingevroren embryo’s worden eerst opgemaakt voordat er een nieuwe IVF/ICSI behandeling wordt gestart.
Plaatsing van ingevroren embryo’s is mogelijk voor vrouwen tot 45 jaar.

Een cryo-behandeling kan plaatsvinden in een natuurlijke cyclus of in een kunstmatige cyclus.

In de meeste gevallen plaatsen we een embryo in een natuurlijke cyclus. Bij het begin van uw menstruatie (de eerste dag van helderrood bloedverlies) belt u de secretaresse voor het maken van een afspraak voor een uitgangsecho.
Na de uitgangsecho komt u regelmatig langs voor een echo om zo het juiste moment van de eisprong af te wachten en de ontdooiing te kunnen afspreken. U krijgt van de arts te horen wanneer u de hormooninjectie-HCG mag toedienen om een ovulatie te krijgen. Wij spreken dan met het laboratorium af wanneer zij dan de embryo mogen ontdooien.
Ook hoort u van hen of de embryo de ontdooiing goed heeft doorstaan.

Een kunstmatige cyclus wordt gemaakt met behulp van hormonale medicijnen. Dat kan zijn omdat u zelf geen, een korte, of lange cyclus heeft. Het schema voor de medicatie zal met u voor de start van de behandeling worden besproken.
De medicijnen zorgen voor de goede opbouw van het baarmoederslijmvlies zodat daar een embryo zich kan gaan innestelen. In tegenstelling tot de natuurlijke cyclus zal hier geen follikel groeien.
Als met de echo de juiste dikte van het slijmvlies wordt gemeten, krijgt u van de arts te horen hoe u verder moet met de medicatie en informeren wij ons laboratorium voor het moment van ontdooiing.

De plaatsing van de cryo vindt op dezelfde manier plaats zoals bij IVF/ICSI. Wanneer de cryo in een kunstmatige cyclus wordt geplaatst, gaat u volgens afspraak door met de voorgeschreven medicatie. In geval van een eigen natuurlijke cyclus krijgt u in principe geen medicijnen.

Actueel